Vakkennis

Naast de opleiding en activiteiten die voor en door studenten worden georganiseerd zijn er nog andere mogelijkheden om je vakkennis bij te spijkeren. Een aantal mogelijkheden op een rij.

Stage
Geen verplicht onderdeel van de opleiding, maar wel sterk aanbevolen. Werk mee als regie- of dramaturgie-assistent aan een voorstelling, of verdiep je in werkzaamheden van productieleider, publiciteitsmedewerker of educatief medewerker bij een gezelschap. Kennis van de praktijk geeft je een goede ondergrond voor de cursussen op niveau 3, is een prettige aanvulling op het onderwijs en is bovendien heel belangrijk voor je professionele netwerk. In onze nieuwsbrief tref je met enige regelmaat oproepen voor stages aan. Je kunt ook kijken op de website van de faculteit (zie het menu aan de rechterkant), informeren bij docenten van de leerstoelgroep of natuurlijk zelf op zoek gaan.

Naar het theater / vakstudentenpas
Veel theater- en dansvoorstellingen gaan zien, dat is de beste leerschool. In Utrecht krijgen vakstudenten een aantrekkelijke korting bij de Stadsschouwburg Utrecht. Voor maar 7 euro schaf je de vakpas aan: ga met een identiteitsbewijs, pasfoto en bewijs van inschrijving naar de dagkassa van de Stadsschouwburg Utrecht. Deze pas geeft één studiejaar lang recht op bezoek aan vrijwel alle voorstellingen en concerten voor de eenheidsprijs van € 10,- per bezoek. Kijk voor meer informatie en om te reserveren ook owww.stadsschouwburg-utrecht.nl.

Vaktijdschriften & kunstjournalistiek
Abonneer je op één of meerdere vaktijdschriften.
• TM is het Nederlandse vaktijdschrift, gericht op theater, dans, opera en mime.
• Etcetera is de Vlaamse tegenhanger.
• Sinds enkele jaren is er het online tijdschrift Theaterschrift Lucifer, waar wat langere artikelen in staan, vaak geschreven door dramaturgen die werkzaam zijn in de beroepspraktijk.
• Een ander online tijdschrift is rekto:verso, met aandacht voor alle kunstdisciplines en een Vlaamse redactie aan het roer.
• Het Domein voor Kunstkritiek is een interdisciplinair platform voor denken en schrijven over kunst, en en biedt regelmatig interessante workshops en publicaties aan.

Theaterdramaturgie.Bank
Een database met zeer uiteenlopende informatie over dramaturgie. Naast bibliografische gegevens vind je ook online teksten. Onder meer is er een reeks interviews met dramaturgen en theatermakers in Nederland en Vlaanderen, waaronder Marianne van Kerkhoven, Janine Brogt, Carel Alphenaar, Gerardjan Rijnders, Johan Simons en Paul Koek.

Theater Instituut Nederland
Het TIN als kenniscentrum bestaat niet meer, maar de collectie en de catalogus nog wel. Op hun website vind je ook veel informatie over het internationale theaterveld.